11 hónapos

 2011.11.20. 04:06

Megszületett a tizenegy hónapos beszámolóm. Nem voltam túl bőbeszédű ebben a hónapban, de ami késik nem múlik. Az évvégén lehet meg is untok majd engem, annyi mesélnivalóm lesz. ;o) Az első szülinap, a költözködés, imerkedés az otthoniakkal...sok-sok izgalom vár ránk. Nagyon várjuk már!
Egy hónap és indulunk...:o)

Mozgás
Sokat ügyesedett Panka mozgása az elmúlt hónapban, de nagy előrelépés nem történt. Továbbra is főleg mászik és áll mindenütt. Oldalra és előre is lépeget. A gurulós szék remek járássegítőnek bizonyul. :o) Meg tud állni egyedül, de fél még ettől egy kicsit. Óvatos a lány. Nade sebaj, nem sietünk sehova. :o)

Alvás
Általában (ha nem szól közbe fogzás, hasfájás és egyébb bababajok) óramű pontossággal működik Panki. Éjfélkor, éjjel háromkor, majd reggel hétkor ébred. Ilyenkor kéri a cicit, majd alszunk is tovább. Kilenckor van ébresztő, amit nagyon tudok díjazni. Nappal kétszer alszik körülbelül fél-háromnegyed órát, dél és délután négy körül. Újabban ringatni kell, hogy elaludjon, eddig csak le kellett tenni őt az ágyába, és elaludt magától.
Sokat gondolkodtam, hogy meddig kellene hagyni az éjszakai szopizást. Lassan egy éves Panki és még mindig kelünk többször éjjelente. Már nem is tudom, milyen lehet végigaludni egy éjszakát. Az egyik alapelvem az, hogy hagyni kell és majd lassan magától leszokik az éjszakai "randevúkról". Szeretném (még) tartani magam ehhez! Nagyon utálnám, ha kényszeríteni kellene a leszokásra. Egyelőre még kitartok és hagyok neki időt. Decemberben hatalmas változás lesz az életében, így inkább megvárom, hogy megszokja az új helyzetet. Aztán bekeményítek!

 


Evés
Nem fog ki rajtunk se fogzás, se semmi. Olyan még nem volt, hogy nem evett. :o) Naponta négyszer kap szilárd ételt Panka. Tízóraira "szendvics katonákat" kap. (pl. kenyeret margarinnal, sonkával, paradicsommal) Ebédre és vacsorára főzeléket eszik. Ha olyan ételt főzök magunknak, amit megehet már, akkor abból eszik. Uzsonnára gyümölcsöt kap és szopizik. Lefekvés előtt és éjszaka szopizik. Napközben ritkán előfordul még, hogy jelzi nekem, cicit kér. Ilyenkor odajön hozzám, rámcsimpaszkodik és szó szerint kiszolgálja magát. :o) Az előző hónapban írtam, hogy elutasítja az édes ételeket. Ez továbbra is él. Nem lesz édesszájú a lányka. Az édes ételeket (gyümölcs joghurt, édes baba keksz) és italokat (gyümölcslé, tea) nagyrészt kiköpi. A gyümölcsök közül jobban kedveli például a savanykásat. A vizet szerencsére megissza. A tejterméket újra bevezettem az étrendbe. Tej kivételével kis mennyiségben mindent kap. Lekopogom nem jött elő újra az ekcémája.

Beszéd
Újabb értelmes szót nem gyűjtött be Panki. Mindenre azt mondja, hogy nem. Sokmindent megért, de nem mondja. Vannak olyan szavak, amihez hasonlót mond. Például a zokni "zknn" magánhangzók nélkül. Engem anának hív. A kiságyból szokott így kiabálni nekem. :o) És jajgatni is nagyon tud már. Valahogy így ajajajajajajaj. Az elmúlt négy napban pedig sikítozott egész nap. Húúúú, nagyon idegtépő volt. Szerencsére mára normalizálodott a helyzet.

Fogzás
Nagyon kínlódik Panki. Egész nap rágcsál és folyik a nyála. A rágófogakat sokkal nehezebben viseli szegény és sokkal tovább is tart mire kibújnak. A két felső szemfogat már látjuk, mert kint van a hegyük, de nem akar rendesen áttörni egyik sem. Ezeken kívül hátrébb jönnek a többiek, de képtelenség megvizsgálni, mert nem engedi Panki. Pár napja éjszakánként fájdalomcsillapítóval és fogzselével tud aludni a lány mellettem a nagy ágyban. Apa kiköltözött a nappaliba aludni.

Drága kincsem

Okosságok és ügyességek
Új kedvencünk a tapsolás. Korábban csak véletlen tapsikolt Panka, nem érdekelte egyáltalán. Pár hete egyik este altatás közben elkezdett tapsolni nekem. Gondoltam magamban, remek időpont ez erre...:o) Annyira tetszett neki, hogy nevető görcsöt kaptunk mindketten, nem tudtam visszatartani én sem. Azóta ha meghallja a taps, tapsol, tapsi, tapsi-hapsi (ez utóbbi szokott lenni a beugratás, apa találta ki) szavakat rögtön vigyor kíséretében tapsikol. Más újdonság most nem jut eszembe. Nagyon ügyesen bepakol, kipakol, épít, rombol, táncol, imádja a ruhakupacot, a zoknikat, a tv-ben a betűket és a számítógép billentyűzetét. Igazi kis bohóc, nagyon jókat mulatunk rajta. :o)

Címkék: fotó videó fejlődünk

A bejegyzés trackback címe:

https://manocsarda.blog.hu/api/trackback/id/tr443397338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sebeszter 2011.11.21. 10:31:40

Uramisten Zsani, kész hölgyike már ez a csaj!!! :) Nagyon ügyes és olyan nagyon szépen fejlődik! Nagyon izgatottam várom már a jövő havi beszámolóidat, de azért nem irigyellek. Biztos nem lesz egyszerű. Nagyon várom már, hogy személyesen is találkozhassanak a lányok! Mi már teljes szülinapi készülődésben vagyunk! Már megrendeltem Zoénak a torát, a szülinapi játékot is kinéztük már. :) Olyan hihetetlen!!! Még egy hét és egy éves lesz!!!

mazsan 2011.11.21. 20:32:11

@sebeszter: Nehéz leírni ezt az érzést. Nagyon izgatott vagyok a hazamenetel miatt, borzasztóan várom a találkozót. De félek a reakcióktól, ami otthon vár minket. Félek attól, hogy Pankának sok lesz a változás és attól is, hogy emiatt a család csalódott lesz majd egy kicsit. Remélem feleslegesen aggódom! :o)Igyekszem majd beszámolni ezekről a dolgokról. Tényleg Zoé pár nap múlva egy éves lesz...hihetetlen.Várom majd a fotókat és a beszámolót is! Az Új Évben pedig számíthattok ránk, összehozzuk azt a randit!:o)
süti beállítások módosítása